I ugen op til jul syede jeg første forsøg på nederdelen til min brudekjole. Min kjole bliver sat sammen af flere forskellige vintage mønstre (overdelen bliver højst sandsynligt
dette mønster), og til nederdelen har jeg arbejdet med ovenstående mønstre. De er fra Anne Adams og fra 40erne og 50erne.
Nederdelen (som sys sammen med overdelen, så kjolen ikke er delt i to), er med paneler eller brede læg (mon de kaldes udvendige wienerlæg?), og dermed skal der bruges rigtig meget stof - ialt 4,5 meter. Med en meterpris på 730 kr (som silken koster), skal jeg selvfølgelig overveje det nøje, før jeg vælger, hvorvidt det skal være denne model. Men jeg synes, den bliver mere spændende end en almindelig nederdel med vidde.
Nederdelen fik jeg tilpasset og syet op i stout, og så ser den sådan ud:
Med et tyllskørt under, så den får mere fylde, kan den blive rigtig fin.
Jeg tænker, at de indvendige stykker skal sys i ensfarvet silke, mens yderstykkerne skal være i den jaquardvævede silke, som jeg allerede har købt (og som jeg viser på bloggen inden længe). Det kan blive en god effekt, når læggene "åbner sig". Jeg vil i næste forsøg prøve at sy læggene sammen foroven (ligesom på modellen med den røde baggrund).
Nederdelen sys sammen af i alt 24 stykker:
Med så mange syninger skal der ikke meget sjuskeri til, før pasformen ikke fungerer. Nederdelen herover der lige det strammeste til mig, og jeg må derfor i gang igen med endnu en prøve i stout.
Det er altid en udfordring at tilpasse mønstre, og især de gamle vintage mønstre. Mønstrene er ofte meget små i det (fx skal jeg tilføje omkring 16 cm i overdelens vidde), og pasformen kan være ganske anderledes end nutidens mønstre. Men det er samtidig spændende at arbejde med de silketynde og sarte papirsmønstre, og jeg kan ikke lade være med at have en hvis ærefrygt og underdanighed overfor dem. Især dem, som har været brugt før. Det er sjovt at tænke på, hvordan kjolen, som er syet i dette mønster, er blevet, og hvem der har båret den. Det er et levn fra en helt anden tid.
Mon du vil kunne bruge en gennemgang af, hvordan jeg arbejder med vintage mønstre? Jeg vil forsøge at dokumentere processen, hvis der altså er interesse for det. Jeg er ikke ekspert, men har dog efterhånden tilpasset en del mønstre.
Mønsteret til min brudekjole vil jeg gerne have nogenlunde styr på inden d. 25.-26. januar, hvor jeg skal til mønsterkonstruktionsweekend i Aarhus hos
dygtige Nanna. Jeg glæder mig rigtig meget til en hyggelig weekend - og til at få hjælp til den sidste tilretning af kjolen. Mon du vil med? Der er, så vidt jeg ved, stadig et par ledige pladser. Læs mere
her.
____________________________
Before Christmas I made a model of this skirt (it´s an old Anne Adams pattern). It's for my wedding dress, which I hopefully am going to sew in January and February - before I start working again. The skirt is with pleats and it takes 4,5 metres of fabric. It could be beautiful with a crinoline uderneath.
I really like working with the old patterns, even though it can be difficult to adjust the size.